Eulàlia Reguant, diputada de la CUP: «Ahora tenemos que estar trabajando en el control efectivo del territorio» (cat/cast)

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP: «Ahora tenemos que estar trabajando en el control efectivo del territorio» (cat/cast)

Por Nació Digital

“En un marco constitucional que no permite ningún debate sobre el derecho a la autodeterminación, sólo tiene sentido la desobediencia, es de sentido común”.

La diputada de la CUP no confía que la UE quiera hacer de mediadora con el Estado y reclama declarar la independencia este lunes y no hacer “dilacionismo”.

Defiende que, si el Estado aplica el 155 y convoca elecciones, los partidos soberanistas no se tendrían que presentar para no legitimarlas.

La también regidora de Barcelona cree que los Mossos se pusieron “de perfil” durante el 1-O y que hubieran podido defender a la población a quien los agentes españoles golpeaban.

 


 

Eulàlia Reguant: «Més que en la DUI, ara hem d’estar treballant en el control efectiu del territori»

 La diputada de la CUP no confia que la UE vulgui fer de mediadora amb l’Estat i reclama declarar la independència aquest dilluns i no fer “dilacionisme”

 Defensa que, si l’Estat aplica el 155 i convoca eleccions, els partits sobiranistes no s’hi haurien de presentar per no legitimar-les

 La també regidora de Barcelona creu que els Mossos es van posar “de perfil” durant l’1-O i que haguessin pogut defensar la població a qui els agents espanyols colpejaven

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant (Barcelona, 1979) ha estat una de les cares públiques més habituals de la formació des de l’inici de la legislatura, en especial durant els -complicats- períodes de negociació pressupostària que capitanejava ella per part dels anticapitalistes. Des del juliol, compagina l’acta al Parlament amb una regidoria a Barcelona, però aviat aquest serà el seu únic càrrec públic, ja que en els propers dies presentarà la renúncia com a diputada -el codi ètic de la CUP no permet ostentar dues actes- i se centrarà en el consistori de la capital catalana. No sap si arribarà a estar present en la proclamació de la independència prevista per dilluns, però sí que té clar que aquesta ha de ser amb tots els efectes i sense dilacions.

– Com valora la vaga general de dimarts?

– Va ser un èxit on la gent va tornar a desbordar totes les expectatives i va desbordar partits i entitats, i es va visualitzar aquesta necessitat d’expressar el rebuig a la repressió de diumenge i la prèvia, i alhora la voluntat de començar a construir quelcom diferent. Hi ha hagut repressió, però també hi hagut molts anys de retallades de drets en matèria laboral, i això també era un motor per a molta gent. És un èxit que no pot quedar en això i cal calibrar de diferents maneres.

– Altres mobilitzacions, com la del dia 20, han tingut conseqüències, com la citació per declarar a l’Audiència Nacional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a banda de Josep Lluís Trapero, acusats de sedició. Creu que hi haurien d’anar?

– L’estratègia de l’esquerra independentista és no anar a declarar, però també hem dit que cadascú ha de triar allò que se senti més còmode. Entenem que hi aniran, però no haurien de declarar. N’hi poden haver més com aquestes, és fàcil per a la justícia espanyola agafar caps de turc, quan, si algú pensa què va passar el dia 20, Cuixart i Sànchez no són els únics impulsors d’això. De fet, quan ells van dir que desconvocaven la concentració davant del departament de Vicepresidència, la gent va dir que es volia quedar. És evident que això és molt més ampli i hi ha tota una massa de gent disposada a estar al carrer i portar el referèndum fins a les últimes conseqüències.

“Cuixart i Sànchez no haurien de declarar davant l’Audiència Nacional. Si algú pensa en què va passar el dia 20, queda clar que no en són els únics impulsors”

– Pot ser que aquestes citacions desemboquin en un judici. Com caldrà reaccionar? Amb noves mobilitzacions?

– Caldrà mobilitzar-se permanentment, no només per això. La declaració d’independència hauria d’arribar abans que arribi el judici i, per tant, ens trobaríem en una altra esfera. Per tant, cal reaccions i accions contundents davant del fet que ens trobarem davant de judicis polítics. I això pot voler dir estar al carrer o altres tipus d’accions, haurem de veure en cada moment què ens convé més, però és evident que caldrà estar organitzats i mobilitzar-se.

– La gent està prou preparada?

– La gent ara està enfadada i enrabiada. Cal canalitzar això de la millor manera possible, en clau propositiva per a la defensa del que la gent ha decidit, però també és cert que la gent s’està autoorganitzant al voltant tant dels comitès de defensa del referèndum com de les entitats. Hem de canalitzar aquesta ràbia que porta tothom i anar educant-nos en aquesta mobilització permanent.

“Hem de canalitzar aquesta ràbia que porta tothom i anar educant-nos en aquesta mobilització permanent”

– Per tant, no dubten que el resultat de diumenge és nítid i vinculant i la legitimitat que no van atorgar els resultats del 27-S ara sí que existeix per declarar la independència?

– Sí, diumenge hi va haver un referèndum vinculant acompanyat d’una escalada repressiva molt elevada. Si fem el recompte, l’hem de fer tot, dels vots emesos i de totes les actuacions policials i judicials al voltant d’això, per valorar el resultat. I diumenge l’Estat es va deslegitimar davant del poble català. El resultat és clar i cal aplicar el que preveu la llei del referèndum.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– Durant l’organització de l’1-O, van criticar alguns dels elements del Govern i mancances que hi trobaven. Al final, ha estat a l’alçada?

– Ha fet el que li tocava fer. Hi havia coses a millorar, coses que podien tenir previstes abans, altres que es van començar a preparar un cop aprovats els pressupostos i que, d’haver activat abans, no hauríem tingut la mirada de tot el poder de l’Estat a sobre. I sobretot hem tingut una organització popular de gent disposada a tot. En tot cas, hem tingut un seguit d’elements com urnes, paperetes i sobres que, amb ajuda, el Govern va posar a disposició dels col·legis; col·legis, que van ser defensats per la gent; i un cens preparat. Eren les tres garanties claus i indispensables i aquests hi eren.

“Hi havia coses a millor en el referèndum, que s’haguessin pogut preveure abans, però les urnes i les paperetes, els col·legis, i el cens hi eren”

– Vostès, durant els mesos previs, van posar en dubte sobretot la col·laboració que hi pogués haver per part dels Mossos. Estan satisfets del seu paper?

– S’han posat de perfil. No van posar massa traves perquè els col·legis obrissin, però en algun moment es va trobar a faltar la presència de Mossos. Si estaven per preservar la seguretat i l’ordre públic, davant les actuacions de brutalitat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil potser haurien pogut defensar el poble català. Qui trencava l’ordre públic eren els cossos policials de l’Estat. No van fer res per impedir que el referèndum se celebrés, però tampoc no van fer res per ajudar a que se celebrés, de forma proactiva.

– Durant la jornada de diumenge, es van veure algunes imatges de mossos encarant-se amb agents dels cossos estatals. Si això s’hagués generalitzat i hi hagués hagut enfrontaments directes, hauria estat positiu?

– L’objectiu no era que hi hagués enfrontaments -que potser és el que hagués acabat passant-, sinó que els Mossos protegissin la gent que feia cues per anar a votar. En certs municipis, les patrulles de mossos van intentar interlocutar amb els cossos estatals, però la proporcionalitat entre 60 energúmens preparats amb armilles contra dos, tres o quatre mossos era impossible. Els cossos estatals tenien molt clar quin era l’objectiu, endur-se les urnes i, per aconseguir-ho, no tenien cap mirament en fer mal a la gent.

“Nosaltres hauríem mantingut la Sindicatura Electoral. No pot ser que a la mínima que posin multes ens tirem enrere, perquè mostrem un punt feble, la butxaca”

– Si la CUP hagués organitzat el referèndum, què hauria fet diferent?

– Nosaltres hauríem mantingut la Sindicatura Electoral, que és qui hauria de proclamar els resultats els propers dies. Hi va haver una sanció als seus membres, però calia trobar fórmules perquè es mantingués la Sindicatura. Si bé potser no en tota la seva estructura, amb les corresponents sindicatures territorials, sí com a mínim tres persones que actuessin com a Sindicatura i diumenge verifiquessin la votació. És cert que es van activar diversos experts de forma extraoficial per fer-ho, però la Sindicatura era un element essencial. Vam demanar que no dimitissin o que es busquessin fórmules per nomenar-ne tres, però no va ser possible. No pot ser que a la mínima que posin multes ens tirem enrere, perquè llavors mostrem un punt feble, que és la butxaca.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– Ara ens trobem en l’escenari de la DUI, que es pot fer de diverses maneres. Estaria d’acord amb una mena de declaració d’independència en diferit, per donar temps a forçar una negociació?

– Ara cal aplicar la llei, que és molt clara, amb un article que diu que, un cop proclamats els resultats oficialment, si s’imposa el “sí”, el Parlament declararà la independència amb tots els seus efectes. La pregunta era també molt clara, i no era “vostè està d’acord en que Catalunya es converteixi en un estat en forma de república d’aquí a uns mesos?”. No hi ha possibilitat de diferir-ho o esperar més. L’Estat ha estat molt clar en que no se’n pot esperar res. Altra cosa és que, un cop s’hagi proclamat la República, calgui seure a parlar amb l’Estat per repartir-nos actius i passius. És l’única negociació possible. Qualsevol altra cosa és caure en un sac buit, no té sentit. Diumenge, va haver-hi un trencament molt gran en veure’s que no era una qüestió del PP, sinó d’Estat, com es va ratificar amb la declaració del rei.

“La pregunta de l’1-O era molt clara, i no era “vostè està d’acord en què Catalunya es converteixi en un estat en forma de república d’aquí a uns mesos””

– El missatge, però, no aniria dirigit tant a l’Estat, sinó a algun tercer actor que forcés una mediació, com la Unió Europea (UE).

– La UE ha estat molt clara, no ha dit res. Ni després del que va passar diumenge, de les detencions dels membres del Govern. Segueix dient que és un assumpte intern. Com a institució, la UE sempre ha estat al costat dels forts i, en aquest cas, el fort és qui té l’estructura d’estat. Nosaltres tenim molt clar què és la UE i n’esperem ben poc. Si en algun moment es presta a intercedir, està molt bé, però ho pot fer en el post, en aquesta negociació d’actius i passius, però el resultat del referèndum va ser molt clar. Si ho ajornem, en base a què ho fem? Aquest interregne no l’entenem, és més dilacionisme i deixar passar més temps a l’espera d’una cosa que, si fins ara no ha arribat, és difícil que arribi.

– Llavors, si ningú et reconeix, ningú fa de mediador, com es fa efectiva la independència? Si no controles ports i aeroports, com t’ho fas?

– El control efectiu del territori és clau en aquest procés i és el punt en què ara hem d’estar treballant, més enllà de si dilluns el Parlament declara la independència. Quins són els seus efectes i com gradualment vas controlant el territori i tots els sectors estratègics en mans de l’Estat. I això dilluns s’ha de fer palès. Pel que al reconeixement internacional, és cert que en cal, cal que diversos estats del món -no només de la UE- ens puguin reconèixer, però en cap cas passa perquè deixem tres mesos abans no declarem la independència. Al revés, tu et declares independent i després obtindràs el reconeixement. Durant un any i mig, un conseller hi ha estat treballant, veurem quina tasca s’ha fet per part del Govern i com es poden anar produint de forma esglaonada certs reconeixements, a mesura que vagi avançant tota l’efectivitat que posem a la declaració.

“Els reconeixements no arribaran perquè deixem passar tres mesos. Al contrari, tu et declares independent i després obtindràs el reconeixement”

– Més enllà de la declaració formal, la CUP proposa passos concrets per fer efectiva la declaració d’independència i no quedar amb ridícul proclamant una cosa que no pots aplicar?

– L’últim que volem és proclamar una cosa que no podem fer efectiva. Aquest Parlament ha fet moltíssimes declaracions que després han quedat en paper mullat o sense efectivitat. Un dels elements passa pel control del territori i, per tant, cal analitzar com es controla el port i l’aeroport, cosa que té a veure amb quants efectius tenim disposats a anar allà, però també perquè els Mossos deixin de ser policia judicial de la justícia espanyola. S’ha d’afinar molt per fer aquest control efectiu de manera gradual. No ho pots tenir tot el primer dia, però ho pots anar fent progressivament. Una paralització com la de dimecres ajuda a tenir clar que podem controlar coses. A banda, cal tenir en compte el control del capital i, en determinats casos, com fem un control de capital i fluxos de capital, per garantir un mínim la capacitat de funcionar de la República.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– Tenim una Generalitat que no pot pagar un cafè sense l’autorització de Cristóbal Montoro, ja que les entitats financeres han acatat les seves ordres per al control de les finances. Com es pot construir una República en aquesta situació?

– Primer, deixant de treballar amb La Caixa, el Banc de Sabadell i el BBVA, ja ho hem demanat. Les entitats financeres sempre s’han posat al costat del manteniment de l’statu quo perquè són statu quo, però alguns d’aquests caldrà veure, si això es comença a fer efectiu, al costat de qui es posen, ja que les elits a vegades “sempre hi eren” i s’apunten gols. Tot i això, aquest és un element clau, com controles el capital de fluxos de certes empreses, perquè reverteixin en la Generalitat; com pots fer efectiu el pagament de despeses ignorant Montoro, cosa que implica treball amb les entitats financeres o començar a treballar esglaonadament amb d’altres; i com construeixes l’Institut Català de Finances (ICF) perquè tingui un paper actiu en això a partir de la setmana que ve, com el converteixes veritablement en la banca pública que no ha estat fins ara, una qüestió vinculada a la fitxa bancària i al Banc Central Europeu, però també amb l’impuls que tu li dones.

“Cal construir l’ICF perquè tingui un paper actiu a partir de la setmana que ve, convertir-lo en la banca pública que no ha estat fins ara”

– Però quina és la proposta de la CUP per tal que la Generalitat pugui pagar factures sense la signatura de Montoro?

– Tornar a les entitats financeres, no hi ha més ara mateix.

– Creu, per tant, que hi ha certes entitats que estarien disposades a saltar-se el veto de Montoro?

– Sí. Un cop declares la independència, és l’única opció que tens. O permetre que Montoro et segueixi firmant, fet que farà que no siguis independent. Per això deia que cal donar un tomb la setmana que ve a l’ICF, perquè potser és ell qui t’ha de fer això, i no La Caixa i el BBVA. Les propostes de la CUP les vam fer fa mesos pel que fa a la banca pública, però el Govern ha tirat per altres vies que desconec. La conselleria d’Economia haurà d’explicar-ho i fer-ho efectiu.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– A nivell intern, el paper dels “comuns” és rellevant, per fer de frontissa. Ara quin paper han de tenir?

-Espero que hi siguin, sempre he considerat que, arribat el moment, hi serien. En el referèndum, hi van ser, malgrat que el consideressin una mobilització. I crec que ahir, amb la declaració del rei, van ser una mica més conscients d’algunes coses. Fins ara, havien considerat que el problema era el govern del PP, i és evident que hi té molt a veure, però va molt més enllà, en tot un entramat judicial, policial, polític, mediàtic…, que porta anys cuinant-se, de molt abans de Mariano Rajoy, que té a veure amb el PSOE i de com es va construir la transició. El PP nega el dret a l’autodeterminació, els socialistes tornen a fer-ho, i la declaració del rei evidencia que això ja no va de treure Rajoy del govern, sinó amb trencar el cadenat del 78, i l’única opció per fer-ho passa per construir la República a Catalunya. S’ha de veure fins al dia 9 i posteriorment què fan els “comuns”, però el que està ocorrent sacseja moltes coses. Sempre he pensat que, en el moment precís hi serien, i amb molts d’ells hi he estat i he compartit processos de transformació i empoderament popular. I aquest ho és.

“Sempre he pensat que, arribat el moment, els “comuns” hi serien. I el que està ocorrent aquests dies sacseja moltes coses”

– Els propers dies sentirem debats sobre l’aplicació de l’article 155. Si això passa, quina reacció haurem de tenir?

– Si apliquen el 155 després de la declaració d’independència és diferent. Si ho fan abans -cosa complicada-, és el Parlament qui ha de fer aquesta declaració i caldrà buscar les maneres per tal que igualment ho faci. Ens hi podem tancar o buscar altres solucions. En tot cas, si apliquen el 155, ja estarà més clar que la comunitat internacional haurà d’intervenir i, mentre, cal seguir fent com si no s’hagués aplicat. De fet, en matèria econòmica ja està aplicat i, per tant, només falta estendre-ho a ensenyament i interior. Cal veure, a més, si dissolen o no el Parlament i, si això produís una nova convocatòria d’eleccions, no es podria jugar a aquest joc. Presentar-se a unes eleccions convocades per Rajoy, en el fons, seria legitimar l’aplicació del 155. El Govern hauria de seguir treballant, ja que seguiria existint, encara que formalment li haguessin pres algunes competències.

– Aquest escenari d’eleccions, si s’aplica el 155 o si la DUI es retarda, està sobre la taula. En quin context la CUP estaria disposada a presentar-se en alguna candidatura unitària?

– Ni ens ho hem plantejat, no està en les nostres opcions. Unes eleccions per a què? Les plebiscitàries ja les vam fer. Si són unes eleccions constituents, ho han de ser amb la independència declarada, i no té cap sentit la llista unitària. Si vas a redactar una Constitució, i dins l’independentisme hi ha propostes completament oposades, no pots anar a una llista única. Quines propostes faràs per a la Constitució? La del PDECat o la de la CUP?

“No pots anar amb una llista única a unes eleccions constituent. Quines propostes faràs per a la Constitució? La del PDECat o la de la CUP?”

– Així, de cap de les maneres?

– No ens l’hem plantejat. Sabem que circula com a rumor, però ningú ens l’ha proposat.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– Si se suspengués l’autonomia, tampoc? Ni que fos per deixar els escons buits i fer inviable el nou Parlament?

– Això seria legitimar la suspensió. Si suspenen l’autonomia per declarar la independència, cal fer efectiva la independència, no tornar a la casella anterior.

– Com a diputada, què pensa quan sent que alguns mitjans asseguren que la CUP marca el pas al Govern?

– Ja m’agradaria a mi! Però és evident que la CUP no marca els ritmes, ja que no s’hagués plantejat el desembre intentar pactar un referèndum, en matèria econòmica no compartim moltes coses… És un intent de generar un relat conforme som molt dolents. Hem intentat marcar el ritme al màxim i algunes de les coses que deia la CUP han acabat passant, però no tant perquè les defenséssim nosaltres, sinó perquè eren de sentit comú. Si vols fer un referèndum i l’Estat no et deixa, acabes desobeint. En un marc constitucional que no permet cap debat sobre el dret a l’autodeterminació, només té sentit la desobediència, és de sentit comú. Ens volen posar com els responsables de tot? Cap problema, però no és del tot cert.

“Hem intentat marcar el ritme al màxim, però algunes coses han passat per sentit comú. Si vols un referèndum i l’Estat no et deixa, acabes desobeint”

– La CUP va tenir el 2012 un debat intens sobre si s’havia de presentar a les eleccions catalanes i el 2015 sobre la seva implicació en la governabilitat. Quina valoració fa del balanç de la CUP al Parlament?

– Fins on hem arribat, té una part de valoració positiva. L’objectiu de presentar-se el 2012 era fer sentir la veu de l’anticapitalisme en el Parlament, durant el procés independentista. Cinc anys més tard, hem fet un referèndum d’autodeterminació en què ha guanyat el “sí”. És evident que hi ha elements positius, i també és cert que s’han normalitzat certes coses en el món de la política que fa cinc anys eren impensables. Ara bé, és igualment cert que certes mobilitzacions i autoorganització al carrer han costat molt més perquè molta gent estava centrada en la institució. És una reflexió que cal fer, com tenir un peu al Parlament i un al carrer, el qual, fins que no han arribat aquests últims dies, estava una mica apagat.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

– I en el seu cas, com ho valora, com a diputada? El Parlament és un matrix, com va assegurar David Fernàndez?

– Jo sempre he dit que és un zoo. Per la proximitat i perquè alhora és un espai que t’engabia, dificulta participar en coses de fora, pensar a llarg termini o elaborar discurs, ja que vius en la immediatesa de tot el que passa al Parlament. Han estat dos anys que n’han semblat 20 i, a la vegada, dues setmanes, en què hem fet moltíssimes coses, algunes de millors i d’altres no tant, i totes les decisions que ha pres la CUP són les que ens han portat fins on estem, havent fet un referèndum i discutint quin és el dia per proclamar la independència. Hi ha moltes coses a millorar, com que la institució està pensada per ser buròcrata, costa anar al fons de les coses, desenvolupar propostes més profundes, i acabes en la lògica de moció, resolució i esmena per aquí i per allà, i poc en un debat polític de fons. En la República potser podem construir una altra institució, amb més debats polítics i menys de tècnics.

“El Parlamentés un zoo. Per proximitat i perquè t’engabia, dificulta participar en coses de fora, pensar a llarg termini o elaborar discurs”

– Saltant ja a l’ajuntament de Barcelona, creu que aquesta implicació que han tingut amb la Generalitat es podria traslladar al govern de la ciutat, si els “comuns” s’impliquen en la independència?

– Són panorames diferents. El que es fa al Parlament té una lògica de procés independentista, amb un horitzó i un objectiu molt clars, mentre que, en l’ajuntament, es tracten polítiques més diàries i alhora no tant de moments puntuals. La CUP de Barcelona sempre ha dit, en aquest sentit, que, si Barcelona en Comú planteja polítiques de transformació profundes, ens trobaran. Si acabem assumint els marges que deixa la LRSAL o una institució que és com un monstre com l’ajuntament de Barcelona, no ens hi trobarà. Barcelona no és un petit ajuntament, és una macroinstitució i requereix de polítiques més radicals que el que s’ha fet fins ara. Si Barcelona en Comú està disposada a fer grans canvis, ens trobarà. Ara, també és diferent governar en minoria quan només tu ets necessari. Al Parlament, Junts pel Sí amb nosaltres ja tenia majoria, però a Barcelona no passaria. Ajudar a la governabilitat quan segueixes estant en minoria i quan ja s’ha vist que és molt difícil que les propostes de la CUP s’aprovin, encara que Barcelona en Comú s’hi sumi, és complicat.

– En tot cas, quines seran les seves prioritats com a regidora?

– Barcelona té dos grans temes a abordar: la massificació turística i el model de ciutat i, vinculat a aquest, quin model econòmic i productiu oferim. Ara la ciutat està vivint com pràcticament un monocultiu turístic, on tot està abocat a viure del turisme directament o indirectament, i cal plantejar quin model econòmic cal en una ciutat que no hauria de dependre exclusivament del turisme. Perquè ja veiem què passa, és una ciutat on costa cada cop més viure-hi, que expulsa veïns i veïnes, i que deixa de ser un espai de vida per ser un espai de negoci.

“Barcelona té dos grans temes a abordar: la massificació turística i el model de ciutat i, vinculat a aquest, quin model econòmic i productiu oferim més enllà del monocultiu turístic”

– Creu que Colau hauria de trencar el pacte de govern amb el PSC en el moment actual?

– No hauria d’haver governat mai amb el PSC. Forma part d’aquest règim que volem trencar i canviar. El PSC no deixa de ser búnquer i dona la sensació que certes polítiques les condicionen més els socialistes que Barcelona en Comú. Algunes propostes han quedat descafeïnades perquè el PSC ha posat condicions sobre la taula. És evident que hauria de trencar el govern.

Eulàlia Reguant Foto: Adrià Costa

 


cast

Eulàlia Reguant: «Más que en la DUI, ahora tenemos que estar trabajando en el control efectivo del territorio»

La diputada de la CUP no confía en que la UE quiera hacer de mediadora con el Estado y reclama que se declare la independencia este lunes y no hacer “dilacionismo”

Defiende que, si el Estado aplica el 155 y convoca elecciones, los partidos soberanistas no se deberíanpresentar para no legitimarlas

La también regidora de Barcelona cree que los Mossos se pusieron “de perfil” durante el 1-O y que hubieran podido defender a la población a quien los agentes españoles golpeaban

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant (Barcelona, 1979) ha sido una de las caras públicas más habituales de la formación desde el inicio de la legislatura, en especial durante los -complicados- períodos de negociación presupuestaria que capitaneaba ella por parte de los anticapitalistas. Desde julio, compagina el cargo en el Parlamento con una concejalía en Barcelona, pero pronto este será su único cargo público, puesto que en los próximos días presentará la renuncia como diputada -el código ético de la CUP no permite ostentar dos cargos- y se centrará en el consistorio de la capital catalana. No sabe si llegará a estar presente en la proclamación de la independencia prevista para el lunes, pero sí tiene claro que esta tiene que ser con todos los efectos y sin dilaciones.

– Cómo valora la huelga general de martes?

– Fue un éxito. La gente volvió a desbordar todas las expectativas y desbordó partidos y entidades, y se visualizó esta necesidad de expresar el rechazo a la represión de domingo y la previa, y a la vez la voluntad de empezar a construir algo diferente. Ha habido represión, pero también habido muchos años de recortes de derechos en materia laboral, y esto también era un motor para mucha gente. Es un éxito que no puede quedar en esto y hay que calibrar de diferentes maneras.

– Otras movilizaciones, como la del día 20, han tenido consecuencias, como la citación para declarar ante la Audiencia Nacional a Jordi Sànchez y Jordi Cuixart, además de Josep Lluís Trapero, acusados de sedición. ¿Cree qué tendrían que ir?

– La estrategia de la izquierda independentista es no ir a declarar, pero también hemos dicho que cada cual tiene que elegir aquello con lo que se sienta más cómodo. Entendemos que irán, pero no tendrían que declarar. Pueden haber más situaciones como estas, efácil para la justicia española coger cabezas de turco, cuando Cuixart y Sànchez no son los únicos impulsores de esto. De hecho, cuando ellos dijeron que desconvocaban la concentración ante el departamento de Vicepresidencia, la gente dijo que se quería quedar. Es evidente que esto es mucho más amplio y hay demasiada gente dispuesta a estar en la calle y llevar el referéndum hasta las últimas consecuencias.

– Puede ser que estas citaciones desemboquen en un juicio. Cómo habrá que reaccionar? Con nuevas movilizaciones?

– Habrá que movilizarse permanentemente, no sólo por eso. La declaración de independencia tendría que llegar antes de que llegue el juicio y, por lo tanto, nos encontraríamos en otra esfera. Por lo tanto, hacen falta reacciones y acciones contundentes ante el hecho de que nos encontraremos ante juicios políticos. Y esto puede querer decir estar en la calle u otros tipos de acciones, tendremos que ver en cada momento qué conviene más, pero es evidente que habrá que estar organizados y movilizarse.

– La gente está bastante preparada?

– La gente ahora está enfadada y enrabiada. Hay que canalizar esto de la mejor manera posible, en clave propositiva para la defensa de lo que la gente ha decidido, pero también es cierto que la gente se está  autoorganizando alrededor tanto de los comités de defensa del referéndum como de las entidades. Tenemos que canalizar esta rabia que trae todo el mundo e ir educándonos en esta movilización permanente.

– Por lo tanto, no dudan que el resultado de domingo es nítido y vinculante y la legitimidad que no otorgaron los resultados del 27-S ahora sí que existe para declarar la independencia?

– Sí, el domingo hubo un referéndum vinculante acompañado de una escalada represiva muy elevada. Si hacemos el recuento, lo tenemos que hacer todo, de los votos emitidos y de todas las actuaciones policiales y judiciales alrededor de esto, para valorar el resultado. Y el domingo el Estado se deslegitimó ante el pueblo catalán. El resultado está claro y hay que aplicar lo que prevé la ley del referéndum.

– Durante la organización del 1-O, criticaron algunos de los elementos del Gobierno y carencias que encontraban. Al final, ha estado a la altura?

– Ha hecho lo que le tocaba hacer. Había cosas para mejorar, cosas que podían haber tenido previstas antes, otras que se empezaron a preparar ya aprobados los presupuestos y que, de haber activado antes, no habríamos tenido la mirada de todo el poder del Estado encima. Y sobre todo hemos tenido una organización popular de gente dispuesta a todo. En todo caso, hemos tenido una serie de elementos como urnas, papeletas y sobres que, con ayuda, el Gobierno puso a disposición de los colegios; colegios, que fueron defendidos por la gente; y un censo preparado. Eran las tres garantías claves e indispensables y éstas estaban.

– Ustedes, durante los meses previos, pusieron en entredicho sobre todo la colaboración que pudiera haber por parte de los Mossos. Están satisfechos de su papel?

– Se han puesto de perfil. No pusieron demasiadas trabas para que los colegios abrieran, pero en algún momento se echó de menos la presencia de Mossos. Si estaban para preservar la seguridad y el orden público, ante las actuaciones de brutalidad de la Policía Nacional y la Guardia Civil quizás habrían podido defender el pueblo catalán. Quienes rompían el orden público eran los cuerpos policiales del Estado. No hicieron nada para impedir que el referéndum se celebrara, pero tampoco hicieron nada para ayudar a que se celebrara, de forma proactiva.

– Durante la jornada de domingo, se vieron algunas imágenes de Mossos encarándose con agentes de los cuerpos estatales. Si esto se hubiera generalizado y hubiera habido enfrentamientos directos, habría sido positivo?

– El objetivo no era que hubiera enfrentamientos -que quizás es lo que hubiese acabado pasando-, sino que los Mossos protegieran la gente que hacía colas para ir a votar. En ciertos municipios, las patrullas de Mossos intentaron dialogar con los cuerpos estatales, pero la proporcionalidad entre 60 energúmenos preparados con chalecos contra dos, tres o cuatro Mossos era imposible. Los cuerpos estatales tenían muy claro qué era el objetivo, llevarse las urnas y, para conseguirlo, no tenían ningún miramiento al hacer daño a la gente.

– Si la CUP hubiera organizado el referéndum, que habría hecho diferente?

– Nosotros habríamos mantenido la Sindicatura Electoral, que es quien tendría que proclamar los resultados los próximos días. Hubo una sanción a sus miembros, pero había que encontrar fórmulas para que se mantuviera la Sindicatura. Si bien quizás no en toda su estructura, con las correspondientes sindicaturas territoriales, sí como mínimo tres personas que actuaran como Sindicatura y el domingo verificaran la votación. Es cierto que se activaron varios expertos de forma extraoficial para hacerlo, pero la Sindicatura era un elemento esencial. Pedimos que no dimitieran o que se buscaran fórmulas para nombrar tres, pero no fue posible. No puede ser que a la mínima que pongan multas nos echemos atrás, porque entonces mostramos un punto débil, que es el bolsillo.

– Ahora nos encontramos en el escenario de la DUI, que se puede hacer de varias maneras. Estaría de acuerdo con un tipo de declaración de independencia en diferido, para dar tiempo a forzar una negociación?

– Ahora hay que aplicar la ley, que es muy clara, con un artículo que dice que, una vez proclamados los resultados oficialmente, si se impone el “sí”, el Parlamento declarará la independencia con todos sus efectos. La pregunta era también muy clara, y no era “¿Usted está de acuerdo en que Cataluña se convierta en un estado en forma de república dentro de unos meses?”. No hay posibilidad de diferirlo o esperar más. El Estado ha sido muy claro en que no se puede esperar nada. Otra cosa es que, una vez que se haya proclamado la República, haya que sentarse a hablar con el Estado para repartirnos activos y pasivos. Es la única negociación posible. Cualquier otra cosa es caer en un saco vacío, no tiene sentido. El domingo, hubo una ruptura muy grande al verse que no era una cuestión del PP, sino de Estado, como se ratificó con la declaración del rey.

– El mensaje, entonces, no iría dirigido tanto al Estado, sino a algún tercer actor que forzara una mediación, como la Unión Europea (UE).

– La UE ha sido muy clara, no ha dicho nada. Ni después de lo que pasó el domingo, ni ante las detenciones de los miembros del Gobierno. Sigue diciendo que es un asunto interno. Como institución, la UE siempre ha sido junto a los fuertes y, en este caso, el fuerte es quien tiene la estructura de Estado. Nosotros tenemos muy claro qué es la UE y esperamos muy poco. Si en algún momento se presta a interceder, está muy bien, pero lo puede hacer en el post, en esta negociación de activos y pasivos, pero el resultado del referéndum fue muy claro. Si lo aplazamos, ¿en base a qué lo hacemos? Este interregno no lo entendemos, es más dilacionismo y dejar pasar más tiempo a la espera de algo que, si hasta ahora no ha llegado, es difícil que llegue.

– Entonces, si nadie te reconoce, nadie hace de mediador, como se hace efectiva la independencia? ¿Si no controlas puertos y aeropuertos, como lo haces?

– El control efectivo del territorio es clave en este proceso y es el punto en que ahora tenemos que estar trabajando, más allá de sí este lunes el Parlamento declara la independencia. Cuáles son sus efectos y como gradualmente vas controlando el territorio y todos los sectores estratégicos en manos del Estado. Y este lunes se tiene que hacer patente. Porque el reconocimiento internacional, es cierto que hace falta, hace falta que varios estados del mundo -no sólo de la UE- nos puedan reconocer, pero en ningún caso pasa porque tres meses antes no declaramos la independencia. A la inversa, tú te declaras independiente y después obtendrás el reconocimiento. Durante un año y medio, un consejero ha ido trabajando, veremos qué tarea se ha hecho por parte del Gobierno y cómo se pueden ir produciendo de forma escalonada ciertos reconocimientos, a medida que vaya avanzando toda la efectividad que ponemos en la declaración.

– Más allá de la declaración formal, la CUP propone pasos concretos para hacer efectiva la declaración de independencia y no quedar en ridículo proclamando una cosa que no puedes aplicar?

– Lo último que queremos es proclamar una cosa que no podemos hacer efectiva. Este Parlamento ha hecho muchísimas declaraciones que después han quedado en papel mojado o sin efectividad. Uno de los elementos pasa por el control del territorio y, por lo tanto, hay que analizar como se controla el puerto y el aeropuerto, cosa que tiene que ver con cuántos efectivos tenemos dispuestos para ir allá, pero también porque los Mossos dejen de ser policía judicial de la justicia española. Se tiene que afinar mucho para hacer este control efectivo de manera gradual. No lo puedes tener todo el primer día, pero lo puedes ir tirando progresivamente. Una paralización como la de miércoles ayuda a tener claro que podemos controlar cosas. Además, hay que tener en cuenta el control del capital y, en determinados casos, como hagamos un control de capital y flujos de capital, para garantizar un mínimo la capacidad de funcionar de la República.

– Tenemos una Generalitat que no puede pagar un café sin la autorización de Cristóbal Montoro, puesto que las entidades financieras han acatado sus órdenes para el control de las finanzas. Cómo se puede construir una República en esta situación?

– Primero, dejando de trabajar con La Caixa, el Banco de Sabadell y el BBVA, ya lo hemos pedido. Las entidades financieras siempre se han puesto junto al mantenimiento del statu quo porque son statu quo, pero algunos de estos habrá que ver, si esto se empieza a hacer efectivo, junto a quien se ponen, puesto que las élites “siempre estaban” y se apuntan goles. Aún así, este es un elemento clave, como controlas el capital de flujos de ciertas empresas, porque reviertan en la Generalitat; cómo puedes hacer efectivo el pago de gastos ignorando a Montoro, cosa que implica trabajo con las entidades financieras o empezar a trabajar escalonadamente con otros; y cómo construyes el Instituto Catalán de Finanzas (ICF) para que tenga un papel activo en esto a partir de la semana que viene, como lo conviertes verdaderamente en la banca pública que no ha sido hasta ahora, una cuestión vinculada a la ficha bancaria y al Banco Central Europeo, pero también con el impulso que tú le imprimas.

– Pero cuál es la propuesta de la CUP para que la Generalitat pueda pagar facturas sin la firma de Montoro?

– Volver a las entidades financieras, no hay más ahora mismo.

– Cree, por lo tanto, que hay ciertas entidades que estarían dispuestas a saltarse el veto de Montoro?

– Sí. De entrada declaras la independencia, es la única opción que tienes. O permitir que Montoro te siga firmando, hecho que hará que no seas independiente. Por eso decía que hay que dar un tumbo la semana que viene a la ICF, porque quizás es ésta quien te tiene que hacer esto, y no La Caixa y el BBVA. Las propuestas de la CUP las hicimos hace meses en cuanto a la banca pública, pero el Gobierno se ha encaminado por otras vías que desconozco. La consejería de Economía tendrá que explicarlo y hacerlo efectivo.

– A nivel interno, el papel de los “comunes” es relevante para hacer de bisagra. Ahora qué papel tienen que tener?

-Espero que estén, siempre he considerado que, llegado el momento, estarían. En el referéndum, estuvieron, a pesar de que lo consideraran una movilización. Y creo que ayer, con la declaración del rey, fueron algo más conscientes de algunas cosas. Hasta ahora, habían considerado que el problema era el gobierno del PP, y es evidente que tiene mucho que ver, pero va mucho más allá, es todo un entramado judicial, policial, político, mediático…, que trae años cocinándose, de mucho antes de Mariano Rajoy, que tiene que ver con el PSOE y cómo se construyó la transición. El PP niega el derecho a la autodeterminación, los socialistas vuelven a hacerlo, y la declaración del rey evidencia que esto ya no va de sacar Rajoy del gobierno, sino con romper el candado del 78, y la única opción para hacerlo pasa para construir la República en Cataluña. Se tiene que ver hasta el día 9 y posteriormente qué hacen los “comunes”, pero lo que está ocurriendo sacude muchas cosas. Siempre he pensado que, en el momento preciso estarán y con muchos de ellos he sido y he compartido procesos de transformación y empoderamiento popular. Y este lo es.

– Los próximos días sentiremos debates sobre la aplicación del artículo 155. Si esto pasa, qué reacción tendremos que tener?

– Si aplican el 155 después de la declaración de independencia es diferente. Si lo hacen antes -cosa complicada-, es el Parlamento quien tiene que hacer esta declaración y habrá que buscar las maneras para que igualmente lo haga. Nos podemos cerrar o buscar otras soluciones. En todo caso, si aplican el 155, ya estará más claro que la comunidad internacional tendrá que intervenir y, mientras, hay que seguir haciendo cómo si no se hubiera aplicado. De hecho, en materia económica ya está aplicado y, por lo tanto, sólo falta extenderlo a enseñanza e interior. Hay que ver, además, si disuelven o no el Parlamento y, si esto produjera una nueva convocatoria de elecciones, no se podría jugar a este juego. Presentarse a unas elecciones convocadas por Rajoy, en el fondo, sería legitimar la aplicación del 155. El Gobierno tendría que seguir trabajando, puesto que seguiría existiendo, aunque formalmente le hubieran tomado algunas competencias.

– Este escenario de elecciones, si se aplica el 155 o si la DUI se retrasa, está sobre la mesa. En qué contexto la CUP estaría dispuesta a presentarse en alguna candidatura unitaria?

– Ni nos lo hemos planteado, no está en nuestras opciones. ¿Unas elecciones para qué? Las plebiscitarias ya las hicimos. Si son unas elecciones constituyentes, lo tienen que ser con la independencia declarada, y no tiene ningún sentido la lista unitaria. Si vas a redactar una Constitución, y dentro del independentismo hay propuestas completamente opuestas, no puedes ir a una lista única. ¿Qué propuestas harás para la Constitución? ¿La del PDECat o la de la CUP?

– – ¿Así, de ninguna manera?

– No nos lo hemos planteado. Sabemos que circula como rumor, pero nadie nos lo ha propuesto.

– Si se suspendiera la autonomía, tampoco? Ni que fuera para dejar los escaños vacíos y hacer inviable el nuevo Parlamento?

– Esto sería legitimar la suspensión. Si suspenden la autonomía para declarar la independencia, hay que hacer efectiva la independencia, no volver a la casilla anterior.

– Como diputada, ¿qué piensa cuando algunos medios aseguran que la CUPmarca el paso en el Gobierno?

– Ya me gustaría a mí! Pero es evidente que la CUP no marca los ritmos, puesto que no se hubiera planteado en diciembre intentar pactar un referéndum… en materia económica no compartimos muchas cosas… Es un intento de generar un relato como que somos muy malos. Hemos intentado marcar el ritmo al máximo y algunas de las cosas que decía la CUP han acabado pasando, pero no tanto porque las defendiéramos nosotros, sino porque eran de sentido común. Si quieres hacer un referéndum y el Estado no te deja, acabas desobedeciendo. En un marco constitucional que no permite ningún debate sobre el derecho a la autodeterminación, sólo tiene sentido la desobediencia, es de sentido común. Nos quieren poner como los responsables de todo? Ningún problema, pero no es del todo cierto.

– La CUP tuvo en el 2012 un debate intenso sobre sí se tenía que presentar a las elecciones catalanas y en el 2015 sobre su implicación en la gobernabilidad. ¿Qué valoración hace del balance de la CUP en el Parlamento?

– Hasta dónde hemos llegado, tiene una parte de valoración positiva. El objetivo de presentarse en el 2012 era hacer sentir la voz del anticapitalismo en el Parlamento, durante el proceso independentista. Cinco años más tarde, hemos hecho un referéndum de autodeterminación en que ha ganado el “sí”. Es evidente que hay elementos positivos, y también es cierto que se han normalizado ciertas cosas en el mundo de la política que hace cinco años eran impensables. Ahora bien, es igualmente cierto que ciertas movilizaciones y autoorganización en la calle han costado mucho más porque mucha gente estaba centrada en la institución. Es una reflexión que hay que hacer, como tener un pie en el Parlamento y uno en la calle, el cual, hasta que no han llegado estos últimos días, estaba un poco apagado.

– Y en su caso, como lo valora, como diputada? El Parlamento es un matrix, como aseguró David Fernàndez?

– Yo siempre he dicho que es un zoo. Por la proximidad y porque a la vez es un espacio que te enjaula, dificulta participar en cosas de fuera, pensar a largo plazo o elaborar discurso, puesto que vivimos en la inmediatez de todo lo que pasa en el Parlamento. Han sido dos años que han parecido 20 y, a la vez, dos semanas, en que hemos hecho muchísimas cosas, algunas mejores y otros no tanto, y todas las decisiones que ha tomado la CUP son las que nos han traído hasta donde estamos, habiendo hecho un referéndum y discutiendo cual es el día para proclamar la independencia. Hay muchas cosas a mejorar, como que la institución está pensada para ser burócrata, cuesta ir al fondo de las cosas, desarrollar propuestas más profundas, y acabas en la lógica de la moción, la resolución y enmienda por aquí y por allá, y poco de debate político de fondo. En la República quizás podemos construir otra institución, con más debates políticos y menos de técnicos.

– En cuanto al ayuntamiento de Barcelona, cree que esta implicación que han tenido con la Generalitat se podría trasladar al gobierno de la ciudad, si los “comunes” se implican en la independencia?

– Son panoramas diferentes. Lo que se hace en el Parlamento tiene una lógica de proceso independentista, con un horizonte y un objetivo muy claros, mientras que en el ayuntamiento, se tratan políticas más diarias y no tanto de momentos puntuales. La CUP de Barcelona siempre ha dicho, en este sentido, que, si Barcelona en común plantea políticas de transformación profundas, nos encontrarán. Si acabamos asumiendo los márgenes que deja la LRSAL o una institución que es como un monstruo como el ayuntamiento de Barcelona, no nos encontrará. Barcelona no es un pequeño ayuntamiento, es una macro institución y requiere de políticas más radicales que las que se han hecho hasta ahora. Si Barcelona en común está dispuesta a hacer grandes cambios, nos encontrará. Ahora, también es diferente gobernar en minoría cuando sólo tú eres necesario. En el Parlamento, Juntos por el Sí con nosotros ya tenía mayoría, pero en Barcelona no. Ayudar a la gobernabilidad cuando sigues estando en minoría y cuando ya se ha visto que es muy difícil que las propuestas de la CUP se aprueben, aunque Barcelona en común se sume, es complicado.

– En todo caso, cuáles serán sus prioridades como regidora?

– Barcelona tiene dos grandes temas a abordar: la masificación turística y el modelo de ciudad y, vinculado a este, qué modelo económico y productivo ofrecemos. Ahora la ciudad está viviendo como prácticamente un monocultivo turístico, donde todo está abocado a vivir del turismo directamente o indirectamente, y hay que plantear qué modelo económico hace falta en una ciudad que no tendría que depender exclusivamente del turismo. Porque ya vemos qué pasa, es una ciudad donde cuesta cada vez más vivir, que expulsa vecinos y vecinas, y que deja de ser un espacio de vida para ser un espacio de negocio.

– Cree que Colau tendría que romper el pacto de gobierno con el PSC en el momento actual?

– No tendría que haber gobernado nunca con el PSC. Forma parte de este régimen que queremos romper y cambiar. El PSC no deja de ser bunker y domina la sensación de que ciertas políticas las condicionan más los socialistas que Barcelona en común. Algunas propuestas han quedado descafeinadas porque el PSC ha puesto condiciones sobre la mesa. Es evidente que tendría que romper el gobierno.

 

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP: «Ahora tenemos que estar trabajando en el control efectivo del territorio» (cat/cast)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *